Artikler og oppskrifter

 

Her finner du spennede oppskriftsforslag og artikler om supermat, denne siden vil bli oppdatert regelmessig.

 

STUDIER

 

Spirulina og Chlorella: 7 utvalgte studier

Her presenteres noen av de mest mest relevante studiene som har blitt publisert. Merk at selv om disse studiene viser mange påfallende gode egenskaper vil det ofte vil være nødvendig med ytterlige studier før sikre konklusjoner kan trekkes.

1. Spirulina som alternativ til cellegift i behandling av potensielt ondartet kreft (pre-cancer) i munn og svelg. (Klikk her for å lese mer)

2. Spirulina: ved inntak av 4.2 gram spirulina daglig i åtte uker ble det påvist en redusert serum kolesterol (4.5%), triacylglycerol og LDL. Serum kolesterol gikk tilbake til sitt opprinnelige nivå dersom inntaket av spirulina ble avviklet etter fire uker. For personer med hyperkolesterolemi (Unormalt høyt kolesterolnivå) kan derfor spirulina ha stor betydning i reduseringen av risikoen for hjerte- og karsykdom.

Last ned eller les hele rapporten her

3. Spirulina: Studie viser at inntak av spirulina hadde en forbyggende effekt på skader i skjelettmuskulatur og førte til utsettelse av utmattelse under intensiv trening.

Last ned eller les rapporten her

4. Spirulina: Kan bidra til sportslige presentasjoner: Ved å innta bare 6 gram spirulina daglig i fire uker for 'moderate trente menn' oppnås blant annet økt fettforbrenning, redusert oksidativt stress forårsaket av trening (lipidperoksidasjon) og forbedret utholdenhet og ytelse under intensiv trening. (Klikk her for å lese mer)

5: Chlorella: Et studie fra 2008 indikerte at chlorella påvirker gener involvert i fettforbrenning og signalveier for insulin, med nettoeffekten at henholdsvis kolesterol og blodsukker senkes.

Last ned eller les hele rapporten her

6. Chlorella kan hjelpe under svangerskapet. Kvinner som utviklet hypertensjon (høyt blodtrykk) og/eller anemi (blodfattighet) når de ble gravide fikk 6 gram chlorella daglig. Resultatet var store forbedringer i hemoglobin målinger og at tegnene på hypertensjon ble mye mindre i løpet av siste trimester. (Klikk her for å lese mer)

7. Chlorella: Bedre helse for røykere. En gruppen menn i alderen 20 til 65 som røyket blie gitt 6.3 gram chlorella daglig i seks uker. De fikk en kraftig økning i antioksidanter, blant andre vitamin A (Opp 44%) og vitamen E (Opp 16%). Samtidig gikk nivået på antioksidant enzymer opp, blant annet superoksid dismutase (SOD), en indikasjon på at det var en nedgang i mengden DNA-skade påført ved bruken av tobakk. (Klikk her for å lese mer)

 

 

Maca: historikk og vitenskapelige studier

Gustavo Gonzales ved Cayetano Heredia Universitetet  i Lima, Peru har studert virkningen av maca på frivillige mennesker. Etter studiene, som gikk over tre og fire måneder, konkluderte hans forskerteam en 180-200% forbedring på energi og en fordobling på sæd produksjon. Denne vitenskaplige forskningen har altså pekt ut at maca senker blodtrykket og har ingen negative ettervirkninger på hjertet.

Last ned eller les hele rapporten (12 sider) her

Denne artikkelen  anbefales for de som ønsker å lese mer om hvordan den vestlige verden 'oppdaget' maca og forskningshistorien rundt planten - fra tradisjonell mat til energi- og libido-stimulant.

Her er også lenker til to studier om maca og seksuell helse:

1.Subjective effects of Lepidium meyenii (Maca) extract on well-being and sexual performances in patients with mild erectile dysfunction: a randomised, double-blind clinical trial (Klikk her for å lese mer)

2.Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content. (Klikk her for å lese mer)

 

 

OPPSKRIFTER

 

 

Chlorella Pesto

 

1 bunt fersk basilikum

1 spiseskje chlorella

2-4 fedd hvitløk

1/4 kopp pinjekjerner.

1/4 dl oliveolje

1/2 kopp vegansk parmesan ost

1/4 kopp sitronsaft


Ha Basilikum, hvitløk og olivenolje i en blender. Rist pinjekjernere lett i olivenolje og legg bland de sammen med sitronsaften og parmesanen i puréen. Server med varm pasta.

 

 

Chlorella Guacamole

 

1 fedd hakket hvitløk

2 spiseskjeer vegansk yoghurt

1 grønnsaksbuljong

2 spiseskjeer spirulina

1/2 teskje sukker

2 teskjeer syasaus

1/2 kopp tofu

Svart pepper/cayenne pepper/tabasco etter smak

 

Ha alle ingrediensene i en blender, og server når du har fått ønsket konsistens. Passer utmerket på kjeks, med tortillas eller sammen med tacos.

 

 

Spirulina Cocktail

 

Frisk energi når du måtte trenge det!

 

Ha en spiseskje spirulina i to kopper ferskpresset grønnsaksjuice (Gulrot/Tomat/Selleri feks). Tilsett cayenne og pepperrot etter smak, også ferske urter som persille passer bra, før du kjører blandingen godt i en blender.

 

 

Spirulina Smoothie

 

250g ferske eller frosne bær (jordbær, bringebær eller blåbær)

1 banan

500ml soyamelk, mandelmelk eller rismelk

2 teskjeer spirulina

 

Her er det bare å putte all ingrediensene i en blender. Server når du har fått ønsket konsistens.

 

 

Energy boost smoothie

 

3 teskjeer goji bær

1.5 teskje maca pulver

1 teskje hvetegress pulver eller bygg-gress pulver

1 teskje spirulina

0.5 teskje camu camu (Valgfritt)

300 ml vann

 

La goji bærene ligge i vann over natten. Kjør bærene, pulveret og vannet i en blender og server – ønsker du en tynnere konsistens kan du tilsette mer vann.

 

Grønn styrke smoothie

750 ml vann
3 store (eller 4 små) bananer i biter
1 eple, kjernen fjernet og delt i fire
* 1 teskje gresskarfrø
* 1 teskje linefrø
* 3 spiseskjeer med hampfrø
* 1 sitronskive uten frø eller skall
* 3 til 4 stilker stangselleri i biter
* Fire store håndfuller med spinat eller en annen grønn bladgrønnsak, skåret eller revet opp
* 200 til 400 gram med frossen frukt etter valg

Putt alle ingrediensene i en blender og server når du har fått ønsket konsistens.


Maca Melk

* 60 gram mandler
* 750 ml vann
* 1 spiseskje med macapulver
* 2 dadler uten stein ELLER 2 spiseskjeer agave nektar

Ha mandlene og vannet i en blender på hastighet til nøttene er fullstendig knust. Hell miksen (mandelmelk) gjennom en sil for å fjerne nøttebitene. Etter å ha skylt blenderen heller du mandelmelken tilbake og tilsetter macapulveret og dadlene før du starter blender igjen.

Test om ønsket søthet er oppnådd og tilsett mer maca eller dadler/agave nektar om ønsket.


Goji bliss

* 60 gram goji bær
* 30 gram mandler
* 30 gram rå kakao biter
* 400 ml vann

Putt goji bærene, mandlene og kakaobitene i en blender på lav hastighet og tilsett vannet sakte…la blenderen gå et par minutter til blandingen har riktig konsistens.